Het verhaal van de KBO – heidestede Gedachtenisboom 2019

En zo, na een wat aarzelende start, kwam De Boom tot leven. Steeds meer kaartjes lieten zien wat de rol van de prachtige Kerstboom was geworden, een gedachtenisboom, die ervoor zorgde dat mensen hun verhalen deelden , hun emotie durfden te tonen en dat dierbaren in het licht werden gezet.

“ Waar is dat voor? Zo’n kaartje, ik weet niet hoor, ik ben niet zo van die dingen. Ja, het is wel een mooi idee, maar…..
Trouwens, weet je, doe me er toch maar één. Ik mis mijn moeder weet je, toch best al wel een poosje overleden, maar we hadden een band samen, een hele stevige, goeie band. We hadden ook altijd zoveel plezier samen, tja, dat is allemaal over. Ja, eigenlijk vind ik het wel fijn om dit te doen.”

“ Mag ik misschien ook een kaartje, want weet je, mijn broer, die hoort hier ook. Ja, we maken allemaal wat mee…. het doet toch écht iets, die boom, die kaartjes, ja, ik vind het écht mooi.”

“Voor wie hangt u het kaartje?”

“Nou, weet je, niet omdat iemand is overleden, maar gewoon, omdat diegene op het kaartje het wel verdient om herinnerd te worden hoe ze wás. Want, ze is er nog, maar niet als wie ze was. We zijn onze moeder al eigenlijk kwijt, ze kent ons niet meer, maar soms, dan zie ik het aan haar ogen, dan zie ik nog even wie ze was, dan voel ik een handdruk en ben ik blij dat ze er nog is. Daarom dit kaartje, want voor ons blijft ze wie ze was, maar leeft ze verder als wie ze nu is……en dat is moeilijk hoor”

“Ja, dat wil ik wel doen. Zo’n kaartje ophangen. Ik doe het voor mijn oma. Ik mis haar, nog steeds. Ik zou nog wel eens met ‘r willen praten, vertellen hoe het nu met me gaat. Ik hoop dat ze het weet, want het gaat goed met me. Ik heb ook een fotootje, knappe oma, toch?! Ik vind het wel mooi, om haar zo toch nog erbij te hebben, fijn, dat ik haar in het licht mag zetten, dat heeft ze wel verdiend…tja….”

“Oh ja, dat zou ie zelf mooi vinden! Ik zoek een mooi plekje…ik mis hem zó….maar het gáát me lukken, het móet, toch? Dat zou ie willen, dat ie trots op me kan zijn….”

Belangenorganisatie voor senioren